Держава, банки, інвестиційні фонди, національні та міжнародні фінансові організації декларують широку підтримку малого і мікробізнесу. Пропонують програми підтримки аграріїв, виробників продукції, перевізників, рестораторів та представників інших секторів економіки. Втім, на ділі, коли справа йде про отримання фінансування швидко, без паперової тяганини й на невелику суму (наприклад, 10 тис. доларів), отримати кошти підприємцю практично нереально.

Загальнонаціональні програми й міжнародні донори ставлять низку умов, задовольнити які малий підприємець часто не може. Наприклад, в рамках ініціативи від IFC та ЄБРР надаються позики від 50 тис. євро компаніям (юридичним особам), у яких до 250 співробітників, дворічний досвід на ринку, позитивна динаміка розвитку, активи на кілька десятків мільйонів євро. Вимагається цільове використання грошей, наприклад, на модернізацію існуючого обладнання, техніки чи технологій покращення довкілля, тощо. Або в описі програми так і пишуть, що “Проєкт не надає кредитів безпосередньо місцевим малим і середнім підприємствам”. Тобто, щоб отримати кошти доведеться обійти не одну фінустанову, підготувати гору документів і згаяти часу.

Постає питання: де брати гроші малому фермеру на купівлю техніки або на посівну? Чи підприємцю на відкриття СТО? Або кав’ярні? Як отримати обігові кошти для вирішення поточних фінансових питань маленькому інтернет-магазину?

Виникає парадоксальна ситуація, коли отримати $10 млн інвестицій для ДТЕК — дрібниця, а $10 тис. на розвиток невеликого виробництва — невирішувана задача.

«Коли ми починали свій бізнес у 2008 році ми розуміли, що питання фінансування на придбання вживаної техніки для фермерів, перевізників, будівельників стоїть дуже гостро. Ми успішно розв’язали цю задачу тоді й розв’язуємо зараз. Нині через лізингове фінансування ми надаємо можливість українським підприємцям розвиватися та оновлювати основні засоби. Але нашим клієнтам часто гроші потрібні не лише на придбання додаткової техніки чи обладнання. Часто вони шукають гроші під заставу своєї техніки або нерухомості для закриття інших питань. Зважаючи на попит, ми створили інструмент “зворотного лізингу”: коли клієнт дає нам свою техніку в заставу і тут же бере її назад в лізинг. Такий клієнт швидко отримує від нас певну суму грошей, а відсоток за користування сплачує рівними частинами щомісяця. Інструментом скористалися вже понад три сотні бажаючих, 40% із них — аграрії. Але все ж таки це не достатньо гнучкий інструмент.

У своїй діяльності (ми фінансуємо МСБ лише під заставу та на строк понад 12 місяців) ми постійно стикаємося з тим, що клієнти говорять: “нема де взяти гроші”, “Мені треба небагато і на короткий термін, але ніхто не дає”, “Банки мене не бачать або вважають, що мій бізнес непривабливий”.

Таких скарг, криків відчаю від бажаючих працювати та розвивати українську економіку — багато. Тому ми і створили фінансову компанію, яка буде надавати весь спектр фінансових послуг мікро- та малому бізнесу».

Сергій Васьков, співзасновник «ЕСКА Капітал» та Safra Finance

Згідно з опитуванням українців у спецпроєкті від liga.net, виявилось, що кожен 5 хоче стати бізнесменом. Однак стрімкому розвитку українського малого та мікробізнесу заважає 3 ключові проблеми: обмежений доступ до фінансів, недостатньо знань та інформації, невміння застосовувати технології та інновацій. Здавалось би, фінансування — найлегша з проблем, реклама банків та МФО є на кожному кроці), втім, вона досі залишається не вирішеною.

Якщо варіант покладатися на державу, банки, МФО, ломбарди не підходить, які альтернативи у малих підприємців є?

«Ми вирішили заснувати компанію, яка спеціалізуватиметься виключно на фінансуванні МСБ і надаватиме венчурний капітал не ІТ (таких компаній достатньо), а тим, хто займається сільським господарством, виробництвом, легкою промисловістю, виготовленням харчових продуктів, готельно-ресторанною справою, креативними індустріями, тощо. Ми знаємо фінансову систему України зсередини, понад 15 років займаємося підприємництвом, нашого досвіду вистачить.

У США є Kabbage і Fundera, у Великобританії — Capitalise та Boost Capital, в Росії — «Точка банк», а в Україні буде «Сафра Фінанс». Звісно, ми не єдині такі на ринку фінпослуг, але будемо пропонувати найкращі умови».

Антон Дядюра, співзасновник «ЕСКА Капітал» та Safra Finance

Навіщо допомагати МСБ

За даними OpenDataBot, в Україні є близько 2 млн ФОПів. Юридичних осіб — ще майже 1,4 млн, за даними Держстату. МСБ є основою економіки України, створює 60% ВВП, забезпечуючи 79% робочих місць. Він є фундаментом, без якого не може розвиватися наша економіка, тому що невеличкі компанії чинять дуже позитивний вплив на локальні громади та кількісно створюють більше робочих місць, ніж великі корпорації.

В США та в Німеччині малим бізнесом вважаються компанії, де працює до 500 осіб. В Україні мікропідприємство має до 10 людей в штаті й чистий дохід до 700 000 євpo на рік, мале підприємство має до 50 людей у штаті та чистий дохід до 3 млн євро, а до 250 осіб — це вже середній бізнес (до 40 млн євро чистого доходу). Градація мала б існувати для того, щоб класифікувати бізнеси й надавати їм державні пільги. В ЄС та США це так і працює. У нас же градація доволі умовна та існує для статистики. І якщо для ФОП є так званий єдиний податок у 5%, то для малого та середнього бізнесу таких преференцій не передбачено.

Для розвитку підприємництва потрібні сприятливі умови. Держава має підтримувати МСБ. В країні мусить бути хороший економічний клімат та здорова конкуренція, щоб бізнес зростав. Майже у всіх розвинених державах світу суб’єкти підприємництва підтримуються і на загальнонаціональному, і на регіональному рівнях. Це одна з провідних тенденцій європейського та світового банківського регулювання. Крім законодавчої, уряди надають підприємцям фінансову допомогу, інформаційну та освітню підтримку, консультації, проводять маркетингові дослідження, а іноді й прямо ставлять замовлення продукції та послуг локальних підприємств у пріоритет. В Україні все поки що працює не так.

З іншого боку, є багато приватних інвесторів, які були б готовими вкласти кошти у чийсь бізнес. Ключовою проблемою на ринку інвестицій вони називають відсутність якісно підготовлених проєктів та прорахованих бізнес-планів, які гарантуватимуть повернення інвестицій, а ще бракує команд та спеціалістів для реалізації. Українські приватні інвестори готові робити крок назустріч малому і мікробізнесу, але натомість чекають зусиль з боку МСБ, для зменшення ризику. Ці дві групи людей по різні боки бізнесу треба звести, допомігши обом.

Доступні фінансові послуги

У Safra Finance підприємці зможуть отримати різні послуги: від кредитування під заставу нерухомості/техніки/авто/товарів в обороті та дуже необхідного беззаставного кредитування до прямого входження в капітал з подальшим спільним управлінням бізнесом. А також:

• - Факторинг: фінансування, яке дозволяє “розблокувати” кошти й вирішити проблему дебіторської заборгованості;
  • - Оборотні кошти без застави або овердрафт на основі аналізу показників бізнесу;
  • - Позики під заставу авто, техніки, нерухомості;
  • - Кредити на купівлю техніки, обладнання, нерухомості (іпотека);
  • - Торгове фінансування імпорту та експорту для зовнішньоекономічної діяльності;
  • - Довгострокове фінансування проєктів розвитку компанії;
  • - Партнерські програми: розширення агентської мережі;
  • - Залучення капіталу від приватних інвесторів для спільного інвестування в проєкти підприємців.

Щоб подивитися, які можливості кредитування доступні, потенційним клієнтам достатньо заповнити онлайн-заявку на сайті: https://safra-finance.com.ua/ua/ та дати відповідь на кілька питань про їхній бізнес.

Safra Finance має всі шанси зайняти провідні позиції в ніші фінансування МСБ, оскільки користується низкою переваг, швидкістю та гнучкістю у прийнятті рішень. В компанії планують допомагати навіть тим, хто має тільки ідею якогось продукту, послуги, бізнесу. Будуть допомагати наводити лад в управлінні фінансами компаній, допомагати у вирішенні юридичних та інших фінансових питань.

«Ми очікуємо об’єм фінансування у кілька мільярдів гривень. Маємо довгострокову стратегію діяльності в Україні, бо бачимо багато перспектив. В українського бізнесу величезні можливості у базових нішах, в імпортозаміщенні, в сервісній індустрії. Українські підприємці багато в яких аспектах уже надають кращий сервіс і виробляють кращі товари, ніж європейські чи американські конкуренти. Тож обмежений доступ до фінансування не повинен ставати на шляху розвитку і зростання нашої економіки.

Малому бізнесу не треба надіятись на державу чи міжнародних донорів, необхідно пам'ятати, що в підприємництві слід покладатися на себе. Це гра з мінімумом правил та максимум можливостей. Але якщо одні, більш досвідчені підприємці будуть допомагати іншим підприємцям, виникне сприятливе підгрунтя для взаємовигідної співпраці».

Сергій Васьков, керівний партнер «ЕСКА Капітал» та Safra Finance

Джерело: https://inventure.com.ua/analytics/investments/gde-brat-dengi-malomu-biznesu

Подати заявку
Неверный ввод